6 – 9 měsíců
Recepty od 6-ti měsíců:
Od 6-ti měsíců můžete začít potraviny kombinovat. Například obilninové výrobky a ovoce nebo zelenina.Než však začnete potraviny kombinovat, vyzkoušejte zda vaše miminko na tu či onu ingredienci není alergické.
Jak na to?
Každou potravinu použijte vždy dvakrát za sebou , a to samostatně. To znamená, pokud začínáte s celerem, dejte miminku dvě tři lžičky celeru v jeden den a druhý den zkuste tento příkrm opět. Pakliže se nic nestane, můžete tuto potravinu kombinovat s další. Pokud byste nejprve nezkusila zda vaše miminko není alergické a dala byste mu nějaký příkrm složený z více potravin, při alergické reakci byste nevěděla, která potravina ji způsobila.
Polévka s rýží
1 malá mrkev
1 lžíce mrazeného hrachu
lžíce rýže
růžička brokolice
kojenecká voda
půl lžičky panenského olivového oleje
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej (důležitý kvůli rozpustnosti vitamínů) a rozmixujeme.
Polévka s kuřecím masem
kousek kuřete ( malé stehýnko)
růžička květáku
mrkev
1 malý brambor
kousek pórku
500ml vody
Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4-5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.
Zeleninový příkrm s kuřecím masem a jablíčkem
příkrm cca od 6-8 měsíce - záleží na zvoleném druhu zeleniny.
Základ příkrmu je klasika - mrkev, brambor, kousek kuřecího masa, další zelenina dle toho, co zrovna nabízí domácí zásoby - kousek květáku, zelené fazolky, kukuřice, hrášek, pár koleček petržele ...... vše dát do nesolené kojenecké vody, přidat oloupané jablíčko zbavené jádřince (množství přiměřené porci - pokud vaříte více porcí do zásoby, dejte celé, jinak stačí 1/2 nebo 1/4). Vše povařit do měkka, dle potřeby odlít vývar, přidat lžičku slunečnicového oleje a rozmixovat.
Krůtí maso s brokolicovou omáčkou
Brokolici rozebereme na růžičky, umyjeme a uvaříme v páře spolu s bramborem. Uvařenou brokolici a brambor rozmixujeme, rozmixované uvařené maso přidáme k zelenině a zamícháme. Do hotového jídla přimícháme předem připravené kojenecké mléko a olivový olej.
Zeleninová omáčka a la svíčková
Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem. Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.
Zeleninový příkrm s pohankou
Do kojenecké nesolené vody dáme karotku, kousek petržele, růžičku květáku - fantazii se meze nekladou - růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici, zelené fazolky, jablko - prostě to, co má vaše miminko rádo, plus přidáme hrst pohankové lámanky (vaří se rychleji než celá pohanka) - vody nedáváme příliš mnoho - jen tolik, aby byla zelenina po dobu vaření ponořená. Pohanka se rozvaří a vše "zahustí", takže se vývar již neslévá jen se vše rozmixuje, případně rozmačká a vmíchá se lžička slunečnicového oleje.
Samozřejmě je možné do příkrmu přidat kousek masa - kuřecí, krůtí, králičí....
Tvarohová svačinka
Měkký tvaroh,borůvková přesnídávka Hami.smíchat.
Jogurtový mls
Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.
Jablíčková svačinka
Nastrouháme 1 jablko, rozmačkáme 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme
Domácí ovocná přesnídávka
1 kg ovoce
15 dkg cukru
1 vanilkový pudink nebo trochu Maizeny
Ovoce uvaříme v 0,5 l vody, rozmixujeme, přidáme cukr a pudink rozmíchaný ve 2 dcl vody. Nechat přejít varem, naplnit do sklenic a zavařovat 20 minut na 80°C.
Je možné vařit buď jednodruhové pyré - např. jen meruňkové a nebo různé kombinace - pak tvoří základ většinou jablka. Z 1kg ovoce vyjde cca 9 skleniček. Pokud je ovoce sladší, nemusíme již přidávat cukr.
Rajčatová kaše
od ukončeného 7. měsíce
Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, vhodné pro batolata, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše Hami a 2 lžíce bílého jogurtu
Bramborové pyré
200g brambor
1/2 šálku horkého mléka Nutrilon (100 ml)
1/2 lžičky másla
Oloupané a důkladně omyté brambory uvaříme v malém množství vody a pak je nastrouháme, prolisujeme nebo rozmixujeme. Vyšleháme s mlékem a během šlehání přidáme máslo. Ihned podáváme.
Dětské rizoto
Dobře uvaříme rýži a ve vodní lázni ohřejeme masozeleninový příkrm Hami zelenina s krůtím masem nebo zelenina s králičím masem. Příkrm promícháme s rýží a teplé podíváme.
Zapečená brokolice
Bramborové pyré s drůbežím masem
100 g brambor
¼ šálku mléka (např. Hamilon standard2)
Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.
Kuře s pomeranči
1 středně velký brambor (50 g)
Šťáva z ½ pomeranče
Horký uvařený brambor oloupeme, rozmačkáme a vmícháme do něj najemno nasekané nebo umleté kuřecí maso. Směs zakapeme pomerančovou šťávou, dobře promícháme a teplé podáváme.
Jablečná kaše
1 středně velké jablko
1 lžička cukru
Citrónová šťáva
Špetka skořice
Rýžovou kaši Hami připravíme podle návodu. Jablko oloupeme nadrobno a v malém množství vody podusíme doměkka. K rozvařenému jablku přidáme lžičku cukru, špetku skořice a pár kapek citronové šťávy, Dobře promícháme. Jablečnou směs pak vmícháme do připravené kaše a teplé podáváme.
Svíčková omáčka pro děti
Bílý jogurt (20 g)
Rýže či těstoviny jako příloha (30 g)
Ohřejeme Hami příkrm zelenina s králičím mase, a na požadovanou hustotu ho naředíme přidáním několika lžiček bílého jogurtu. Důkladně promícháme a podáváme nejlépe s rýží či těstovinami.
Zeleninová polévka
Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60g zeleniny)
300 ml vody
½ lžičky oleje (olivového)
10-15 g těstovin nebo rýže
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži (možno zahustit rýžovou kaší Hami). Připravenou polévku rozmixujte a podáváme.
Mrkvová kaše
200g mrkve
1 lžička cukru
50 ml mléka (např. Hamilon standard 2)
1 lžička krupičky
½ lžičky oleje
Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou a dusíme. K částečně podušené mrkvi přisypeme lžičku krupičky, osladíme a přidáme olej. Za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Potom prolisujeme nebo rozmixujeme, zředíme mlékem a povaříme. Podáváme teplé.
Kašové bábovičky
Hovězí zeleninová polévka
20 g vařeného libového hovězího masa
1 kousek mrkve (20 g)
1 kolečko petržele a stejné množství celeru (20 g)
350 ml teplé vody
½ lžičky oleje
Omyté, nadrobno nakrájené hovězí maso zalijeme vodou a uvaříme do poloměkka. Očištěnou a omytou zeleninu přidáme k masu a vaříme, až je vše měkké. Maso a část zeleniny vyjmeme a necháme do masozeleninového příkrmu. Zbytek rozmixujeme, přidáme olej, zamícháme a podáváme.
Rajská polévka
1 lžička rýžové kaše Hami
1 středně velké rajče (40 g), petrželka
1 lžička oleje
Rajčata spaříme vroucí vodou, ponoříme krátce do studené vody, oloupeme a nakrájíme. Zalijeme asi 300 ml vody a uvaříme doměkka. Takto připravenou polévku zahustíme dle chuti 1-2 lžícemi rýžové kaše Hami. Hotovou polévku zamícháme, přidáme trochu oleje a najemno nasekanou petrželku.
Květáková polévka s vločkami
2 růžičky květáku (100 g)
300 ml vody
Asi 10 – 15 g ovesných vloček
1 lžička olivového oleje
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Rozmixujeme a přidáme uvařený a najemno vidličkou namačkaných květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.
Květáková polévka
1 větší růžička květáku (100 g)
250 ml teplé vody
1 žloutek
1 lžička olivového oleje
Dobře očištěný a opláchnutý květák uvaříme ve vodě doměkka. Rozmixujeme, vmícháme lžičku oleje rozmíchanou se žloutkem, převaříme a podáváme.
Krůtí polévka
Krůtí maso (80 g) na vývar
Kousek mrkve, petržel, 2 kostky brambor, špalíček pórku (celkem 40 g zeleniny)
300 ml vody
Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu přidáme do vývaru zeleninu (mrkev, pórek, petržel, brambory) a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa (asi 20 g) rozmixujeme a podáváme.
Bramborové pyré se zeleninou
100 g brambor
½ šálku hovězího vývaru
¼ šálku mléka (např. Hamilon standard 2)
1 lžíce prolisované uvařené zeleniny (mrkev, celer, petržel, hrášek apod.)
Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixuje,e promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.
Vitamínový mls
Mléčný banán
Oloupaný a pokrájený banán rozmixujeme (nebo namačkáme vidličkou) s 1-2 lžícemi bílého jogurtu.
Borůvkový mls
Přesnídávka narychlo
Ve vodě asi 5 minut povaříme oloupané středně velké jablko zbavené jádřince. K uvařenému jablku přidáme kousek banánu, ovocný nápoj Hami (např. jablka, mrkev, pomeranč) a vše dobře rozmixujeme. Je možné přidat i dětský piškot.
Přesnídávka se šťávou Hami
Najemno nastrouháme mrkev a jablko, přidáme špetku skořice a smícháme s ovocným nápojem Hami jablka, mrkev, pomeranč. Dobře promícháme. Možno zahustit přidáním dětského piškotu.
Banánové Hami
Rozmixujeme jeden banán a přidáme asi 5-6 ks nadrobených piškotů. Dobře promícháme a do vzniklé kaše přilijeme přiměřené množství ovocného nápoje Hami.
Ovocno – mléčná pochoutka
Nastrouháme ½ oloupaného středně velkého jablka. Vidličkou rozmačkáme ½ banánu a vše promícháme se 2 lžícemi bílého jogurtu.
Jogurtová přesnídávka
Mrkvovo – meruňkový krém
Středně velkou mrkev dobře očistíme a najemno nastrouháme. Přidáme na malé kousky nakrájenou meruňku a vše lžičkou dobře rozetřeme. Přidáme bílý jogurt, podle potřeby mléko, např. Hamilon standard 2 a vše zamícháme tak, aby vznikl jemný krém. Krém můžeme dochutit 1 až 2 lžičkami cukru.
Kuře se zeleninou
2 brambory (80-100 g)
1 mrkev
1 růžička kavětáku (50 g)
20 g vařeného kuřecího masa (bez kůže)
1 lžička oleje
Rýže nebo těstoviny (30 g)
Maso se zeleninou uvaříme doměkka. Pak zahustíme 30 g uvařené rýže (nebo rýžovou kaši Hami) a přidáme lžičku olivového oleje. Vše rozmixujeme a podáváme. Místo rýže lze použít těstoviny nebo vločky, které musí být dobře uvařené.
Komentáře
Přehled komentářů
Super, děkuji za receptíky, hned budeme zkoušet! Už jsem taky nevěděla, co kombinovat! Díky ;-)
...
(Gabriela, 18. 3. 2014 16:30)Bomba ! už vařím tak uvidím jak to té naší Gábince bude chutnat :)
...
(Jana, 16. 3. 2014 9:40)Paráda, konečně se nám trošku zpestří jídelníček :-) už sem nevěděla co té naší prdelce vyvářet..
Lukášek vyzkouší nové mňamky ;-)
(Gabča, 8. 7. 2014 14:31)