Jdi na obsah Jdi na menu
 


6 – 9 měsíců

Recepty od 6-ti měsíců:

Od 6-ti měsíců můžete začít potraviny kombinovat. Například obilninové výrobky a ovoce nebo zelenina.Než však začnete potraviny kombinovat, vyzkoušejte zda vaše miminko na tu či onu ingredienci není alergické.

Jak na to?

Každou potravinu použijte vždy dvakrát za sebou , a to samostatně. To znamená, pokud začínáte s celerem, dejte miminku dvě tři lžičky celeru v jeden den a druhý den zkuste tento příkrm opět. Pakliže se nic nestane, můžete tuto potravinu kombinovat s další. Pokud byste nejprve nezkusila zda vaše miminko není alergické a dala byste mu nějaký příkrm složený z více potravin, při alergické reakci byste nevěděla, která potravina ji způsobila.

 

 

 

Polévka s rýží

1 malá mrkev

1 lžíce mrazeného hrachu

 lžíce rýže

růžička brokolice

 kojenecká voda

půl lžičky panenského olivového oleje

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej (důležitý kvůli rozpustnosti vitamínů) a rozmixujeme.

 

Polévka s kuřecím masem

kousek kuřete ( malé stehýnko)

růžička květáku

 mrkev

 1 malý brambor

kousek pórku

500ml vody

Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4-5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.

 

 

Zeleninový příkrm s kuřecím masem a jablíčkem

příkrm cca od 6-8 měsíce - záleží na zvoleném druhu zeleniny.

 

Základ příkrmu je klasika - mrkev, brambor, kousek kuřecího masa, další zelenina dle toho, co zrovna nabízí domácí zásoby - kousek květáku, zelené fazolky, kukuřice, hrášek, pár koleček petržele ...... vše dát do nesolené kojenecké vody, přidat oloupané jablíčko zbavené jádřince (množství přiměřené porci - pokud vaříte více porcí do zásoby, dejte celé, jinak stačí 1/2 nebo 1/4). Vše povařit do měkka, dle potřeby odlít vývar, přidat lžičku slunečnicového oleje a rozmixovat.

 

Krůtí maso s brokolicovou omáčkou

50 g uvařeného krůtího masa 5 růžiček brokolice 100 ml kojeneckého mléka Hami 2 lžičky olivového oleje 1 malý brambor

Brokolici rozebereme na růžičky, umyjeme a uvaříme v páře spolu s bramborem. Uvařenou brokolici a brambor rozmixujeme, rozmixované uvařené maso přidáme k zelenině a zamícháme. Do hotového jídla přimícháme předem připravené kojenecké mléko a olivový olej.

 

Zeleninová omáčka a la svíčková

Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem.  Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.

 

Zeleninový příkrm s pohankou

Do kojenecké nesolené vody dáme karotku, kousek petržele, růžičku květáku - fantazii se meze nekladou - růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici, zelené fazolky, jablko - prostě to, co má vaše miminko rádo, plus přidáme hrst pohankové lámanky (vaří se rychleji než celá pohanka) - vody nedáváme příliš mnoho - jen tolik, aby byla zelenina po dobu vaření ponořená. Pohanka se rozvaří a vše "zahustí", takže se vývar již neslévá jen se vše rozmixuje, případně rozmačká a vmíchá se lžička slunečnicového oleje.

Samozřejmě je možné do příkrmu přidat kousek masa - kuřecí, krůtí, králičí....

 

Tvarohová svačinka

Měkký tvaroh,borůvková přesnídávka Hami.smíchat.

 

Jogurtový mls

Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.

 

Jablíčková svačinka

Nastrouháme 1 jablko, rozmačkáme 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme

 

Domácí ovocná přesnídávka

1 kg ovoce
15 dkg cukru
1 vanilkový pudink nebo trochu Maizeny

Ovoce uvaříme v 0,5 l vody, rozmixujeme, přidáme cukr a pudink rozmíchaný ve 2 dcl vody. Nechat přejít varem, naplnit do sklenic a zavařovat 20 minut na 80°C.

Je možné vařit buď jednodruhové pyré - např. jen meruňkové a nebo různé kombinace - pak tvoří základ většinou jablka. Z 1kg ovoce vyjde cca 9 skleniček. Pokud je ovoce sladší, nemusíme již přidávat cukr.

 

 

 

Rajčatová kaše

od ukončeného 7. měsíce

Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, vhodné pro batolata, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše Hami a 2 lžíce bílého jogurtu

 

Bramborové pyré

     

200g brambor

1/2 šálku horkého mléka Nutrilon (100 ml)

1/2 lžičky másla

 Oloupané a důkladně omyté brambory uvaříme v malém množství vody a pak je nastrouháme, prolisujeme nebo rozmixujeme. Vyšleháme s mlékem a během šlehání přidáme máslo. Ihned podáváme.

 

Dětské rizoto

Dobře uvaříme rýži a ve vodní lázni ohřejeme  masozeleninový příkrm Hami zelenina s krůtím masem nebo zelenina s králičím masem. Příkrm promícháme s rýží a teplé podíváme.

 

Zapečená brokolice

Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

 

Bramborové pyré s drůbežím masem

20 g vařeného drůbežího masa

100 g brambor

¼ šálku mléka (např. Hamilon standard2)

 Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

 

Kuře s pomeranči

20 g vařeného kuřecího masa (bez kůže)

1 středně velký brambor (50 g)

Šťáva z ½ pomeranče

 Horký uvařený brambor oloupeme, rozmačkáme a vmícháme do něj najemno nasekané nebo umleté kuřecí maso. Směs zakapeme pomerančovou šťávou, dobře promícháme a teplé podáváme.

 

 

Jablečná kaše

Rýžová kaše Hami

1 středně velké jablko

1 lžička cukru

Citrónová šťáva

Špetka skořice

 Rýžovou kaši Hami připravíme podle návodu. Jablko oloupeme nadrobno a v malém množství vody podusíme doměkka. K rozvařenému jablku přidáme lžičku cukru, špetku skořice a pár kapek citronové šťávy, Dobře promícháme. Jablečnou směs pak vmícháme do připravené kaše a teplé podáváme.

 

 

 

 

Svíčková omáčka pro děti

Masozeleninový příkrm Hami

Bílý jogurt (20 g)

Rýže či těstoviny jako příloha (30 g)

 Ohřejeme Hami příkrm zelenina s králičím mase, a na požadovanou hustotu ho naředíme přidáním několika lžiček bílého jogurtu. Důkladně promícháme a podáváme nejlépe s rýží či těstovinami.

 

Zeleninová polévka

Kousek mrkve, petržele, celeru

Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60g zeleniny)

300 ml vody

½ lžičky oleje (olivového)

10-15 g těstovin nebo rýže

 Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži (možno zahustit rýžovou kaší Hami). Připravenou polévku rozmixujte a podáváme.

 

Mrkvová kaše

200g mrkve

1 lžička cukru

50 ml mléka (např. Hamilon standard 2)

1 lžička krupičky

½ lžičky oleje

 Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou a dusíme. K částečně podušené mrkvi přisypeme lžičku krupičky, osladíme a přidáme olej. Za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Potom prolisujeme nebo rozmixujeme, zředíme mlékem a povaříme. Podáváme teplé.

 

Kašové bábovičky

Do formiček od pudinku připravíme jakoukoliv hustší kaši Hami (meruňkovou, banánovou, malinovou apod.) a necháme ztuhnout. Vyklopíme na talířek a přelijeme ovocnou přesnídávkou nebo nápojem Hami. Můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

 

Hovězí zeleninová polévka

 20 g vařeného libového hovězího masa

1 kousek mrkve (20 g)

1 kolečko petržele a stejné množství celeru (20 g)

350 ml teplé vody

½ lžičky oleje

 Omyté, nadrobno nakrájené hovězí maso zalijeme vodou a uvaříme do poloměkka. Očištěnou a omytou zeleninu přidáme k masu a vaříme, až je vše měkké. Maso a část zeleniny vyjmeme a necháme do masozeleninového příkrmu. Zbytek rozmixujeme, přidáme olej, zamícháme a podáváme.

 

Rajská polévka

1 lžička rýžové kaše Hami

1 středně velké rajče (40 g), petrželka

1 lžička oleje

 Rajčata spaříme vroucí vodou, ponoříme krátce do studené vody, oloupeme a nakrájíme. Zalijeme asi 300 ml vody a uvaříme doměkka. Takto připravenou polévku zahustíme dle chuti 1-2 lžícemi rýžové kaše Hami. Hotovou polévku zamícháme, přidáme trochu oleje a najemno nasekanou petrželku.

 

Květáková polévka s vločkami

2 růžičky květáku (100 g)

300 ml vody

Asi 10 – 15 g ovesných vloček

1 lžička olivového oleje

  Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Rozmixujeme a přidáme uvařený a najemno vidličkou namačkaných květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku a podáváme.

 

Květáková polévka

1 větší  růžička květáku (100 g)

250 ml teplé  vody

1 žloutek

1 lžička olivového oleje

Dobře očištěný a opláchnutý květák uvaříme ve vodě doměkka. Rozmixujeme, vmícháme lžičku oleje rozmíchanou se žloutkem, převaříme a podáváme.

 

Krůtí polévka

Krůtí maso (80 g) na vývar

Kousek mrkve, petržel, 2 kostky brambor, špalíček pórku (celkem 40 g zeleniny)

300 ml vody

Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu přidáme do vývaru zeleninu (mrkev, pórek, petržel, brambory) a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa (asi 20 g) rozmixujeme a podáváme.

 

Bramborové pyré se zeleninou

100 g brambor

½ šálku hovězího vývaru

¼ šálku mléka (např. Hamilon standard 2)

1 lžíce prolisované uvařené zeleniny (mrkev, celer, petržel, hrášek apod.)

Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixuje,e promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

 

Vitamínový mls

Jedno jablko a jednu mrkev najemno nastrouháme. Přidáme 4 lžičky bílého jogurtu a zamícháme. Pro zjemnění přidáme libovolný ovocný nápoj Hami.

 

Mléčný banán

Oloupaný a pokrájený banán rozmixujeme (nebo namačkáme vidličkou) s 1-2 lžícemi bílého jogurtu.

 

Borůvkový mls

Ovocnou přesnídávku Hami s borůvkami smícháme s 1 lžící bílého jogurtu či měkkého tvarohu.

 

Přesnídávka narychlo

Ve vodě asi 5 minut povaříme oloupané středně velké jablko zbavené jádřince. K uvařenému jablku přidáme kousek banánu, ovocný nápoj Hami (např. jablka, mrkev, pomeranč) a vše dobře rozmixujeme. Je možné přidat i dětský piškot.

 

Přesnídávka se šťávou Hami

Najemno nastrouháme mrkev a jablko, přidáme špetku skořice a smícháme s ovocným nápojem Hami jablka, mrkev, pomeranč. Dobře promícháme. Možno zahustit přidáním dětského piškotu.

 

Banánové Hami

Rozmixujeme jeden banán a přidáme asi 5-6 ks nadrobených piškotů. Dobře promícháme a do vzniklé kaše přilijeme přiměřené množství ovocného nápoje Hami.

 

Ovocno – mléčná pochoutka

Nastrouháme ½ oloupaného středně velkého jablka. Vidličkou rozmačkáme ½ banánu a vše promícháme se 2 lžícemi bílého jogurtu.

 

Jogurtová přesnídávka

Dětské piškoty (10 ks) pokapeme 2 lžícemi libovolného ovocného nápoje Hami, rozetřeme je dohladka a postupně do nich vmícháme polovinu bílého jogurtu.

 

Mrkvovo – meruňkový krém

Středně velkou mrkev dobře očistíme a najemno nastrouháme. Přidáme na malé kousky nakrájenou meruňku a vše lžičkou dobře rozetřeme. Přidáme bílý jogurt, podle potřeby mléko, např. Hamilon standard 2 a vše zamícháme tak, aby vznikl jemný krém. Krém můžeme dochutit 1 až 2 lžičkami cukru.

Kuře se zeleninou

2 brambory (80-100 g)

1 mrkev

1 růžička kavětáku (50 g)

20 g vařeného kuřecího masa (bez kůže)

1 lžička oleje

Rýže nebo těstoviny (30 g)

 Maso se zeleninou uvaříme doměkka. Pak zahustíme 30 g uvařené rýže (nebo rýžovou kaši Hami) a přidáme lžičku olivového oleje. Vše rozmixujeme a podáváme. Místo rýže lze použít těstoviny nebo vločky, které musí být dobře uvařené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lukášek vyzkouší nové mňamky ;-)

(Gabča, 8. 7. 2014 14:31)

Super, děkuji za receptíky, hned budeme zkoušet! Už jsem taky nevěděla, co kombinovat! Díky ;-)

...

(Gabriela, 18. 3. 2014 16:30)

Bomba ! už vařím tak uvidím jak to té naší Gábince bude chutnat :)

...

(Jana, 16. 3. 2014 9:40)

Paráda, konečně se nám trošku zpestří jídelníček :-) už sem nevěděla co té naší prdelce vyvářet..